Search here...
0
TOP
Lifestyle

De ce am ales sa recoltam celule stem și placenta, la naștere

Imi amintesc perfect momentul in care am aflat ca sunt insarcinata. Era intr-o duminica, ne întorceam de la ziua finuței noastre si pe drumul spre casa mi-am pus in gand sa fac un test de sarcina cand ajungem. Simteam ca ceva se intampla si parca nu mai aveam rabdare! 

Am urcat direct in baie, am facut testul si in cateva secunde au aparut cele doua liniuțe. Ei, bine, de atunci viata mea si a sotului s-au schimbat radical. Am dezvoltat pe loc un sentiment de protectie si am inceput sa luam decizii si cu gandul la copilul nostru, nu doar la noi. 

Ca sa va povestesc si ceva amuzant: nu aveam pe atunci balustrada la scarile din casa si cum am aflat ca sunt insarcinata i-am spus lui Filip sa vorbeasca cu o echipa si sa incepem lucrarea.

Au inceput apoi grijile legate de viitorul si sanatatea copilului. Am incercat sa am un stil de viata sanatos si activ si am mers pentru monitorizarea sarcinii la o clinica si un doctor de incredere. Am facut toate analizele recomandate si de fiecare data cand primeam rezultatele răsuflam ușurați ca totul era bine.

Cam din al doilea trimestru de sarcina am inceput sa ne documentam in privința recoltării de celulele stem. Auzisem atat de multe mituri si pareri incat am stat si ne-am gandit bine pana am luat decizia. Intr-un final am ales Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România. Normal ca am făcut acest lucru cu speranta ca nu va trebui sa  folosim niciodata  aceste celule, dar nici nu vrem sa ne para rau ca nu le-am recoltat. 

Am optat pentru pachetul Red Diamond- cel mai complex pachet de recoltare , unic în România, prin care se recoltează întreaga placentă, sânge din placentă, sânge și țesut ombilical. Beneficiile sunt numeroase: 

  • cea mai variată gamă de celule cu potențial terapeutic în tratarea a sute de afecțiuni grave.
  • cel mai mare volum de celule care poate fi obținut la naștere. Cantitatea de celule este un factor vital în tratamentul afecțiunilor.
  • unitatile criogenate pot fi utilizate atât pentru administrarea în primii ani de viață, cât și în viața de adult, atât în ceea ce-l privește pe copilul de la care s-a recoltat, cât și frați/surori,

Am vorbit cu un reprezentat de la Cord Blood Center, cat si cu medicul care mi-a monitorizat sarcina si am aflat ca utilizarea unităților de sânge din cordonul ombilical recoltat la naștere a cunoscut o semnificativă extindere a indicațiilor de administrare terapeutică și a numărului de transplanturi realizate. Pana la finalul anului 2020, pe plan mondial au fost efectuate peste 1.500.000 de transplanturi cu celule stem hematopoietice. 

Indicațiile standard de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice, cuprind zeci de afecțiuni grave, din categoria “cancerelor de sânge”, a insuficiențelor măduvei osoase,  boli ereditare ale hematiilor, deficite imune înnăscute, boli metabolice ereditare, sau unele forme de tumori solide maligne. Mai mult, aceste celule sunt utilizate chiar și în România, pentru tratarea TSA (autism).

Si o alta întâmplare care mi-a confirmat ca am luat decizia corecta a fost cand am mers la monitorizările CTG si am stat de vorba cu moasa care urma sa ma asiste la nastere (in cazul in care nășteam natural, dar asa cum bine stiti, pana la urma mi-a fost recomandata cezariana din cauza unor complicații) si care mi-a povestit ca a fost impresionata de doua femei care au nascut al doilea lor copil cu speranta sa il salveze pe primul. Mai exacat, a doua sarcina apăruse cu scopul ca la nastere sa recolteze celule stem pentru a il salva pe primul copil. Doar ideea in sine ca poti sa recurgi la aceasta varianta m-a speriat si am decis impreuna cu sotul meu ca mergem pana la capat si facem cea mai complexă recoltareposibilă în momentul de față . 

Întreg procesul e foarte simplu. Primesti kit-ul de recoltare si contractul acasa si tot ce trebuie sa faci e sa ai grija sa iei kit-ul cu tine cand pleci la spital si sa anunti imediat reprezentantul Cord Blood Center ca urmeaza sa nasti, iar acesta se prezinta la spital si se ocupa de preluarea, procesarea si stocarea celulelor în condiții de criogenie.

Pana la urma, este clar o alegere personala a fiecărei familii. O decizie pe care fiecare parinte o ia cu scopul de a face ce e mai bine pentru copilul lui. Pentru mai multe informatii va sfătuiesc sa intrati pe site-ul băncii si sa luati decizia corectă pentru copilul vostru dupa ce v-ati documentat foarte bine.

Iar, in ceea ce priveste costurile procedurii, noi am considerat ca spunem pas unei vacante sau unui moft si facem aceasta investiție pentru sanatatea copilului si liniștea noastra.

In speranta ca acest articol va este de folos, nu imi ramane decat sa va doresc multa sanatate si sa aveti copii sanatosi si voioși! 

Anca Ciota

«

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *